Her gelin son moda rüya gibi bir düğün hayal eder. Bütçeniz kısıtlı olsa bile birkaç zeki numarayla hayalinizdeki düğünü yapabilirsiniz. İşte ekonomik ve mükemmel bir düğün için 50 harika öneri...

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre nişanlı çiftlerin yüzde 43'ü düğün harcamaları için kendilerini oldukça düşük bir bütçe ile sınırlı tutmaya çalışıyor. Ancak bu, geçen sene bir düğün için harcanan paranın dörtte biri kadarını oluşturuyor diyebiliriz. Geriye kalan çiftler ise hayatlarının bu en özel gününde biriktirdikleri bütün parayı harcamayı tercih ediyor. Fakat bütçeniz kısıtlı diye büyük gün hayallerinizden vazgeçmeniz gerekmiyor. Birkaç zekice taktik ile bütçeniz ne kadar olursa olsun hayal ettiğiniz o büyük günü dilediğiniz gibi gerçeğe dönüştürebilirsiniz. İşte sizin için derlediğimiz ipuçları ve bütçeyi en iyi şekilde değerlendirme yolları..

1.BİR YARDIMCI TUTUN

Düğün koordinatörlerinin zengin ve ünlüler için mi olduğunu düşünüyorsunuz? Haklı olmakla beraber küçük bir araştırma yaptığınız takdirde organizasyon deneyimi olan birinden çekinmeden yardım isteyebileceğinizi ve bunu düşük bir bütçeyle halledebileceğinizi göreceksiniz.

2.BEKARLIĞA VEDA GECESİNİ EVDE YAPIN

Bekârlığa veda partisi


Arkadaşlarınızla beraber evde tahmin ettiğinizden çok daha fazla güzel vakit geçirebilirsiniz.

3. PAKET PROGRAMLARI TERCİH EDİN 

İster evde ister dışarıda olsun, organizasyon şirketlerinin düzenlediği paket programlar ile çok fazla para harcamadan düğününüzü dilediğiniz gibi gerçekleştirebilirsiniz.

4. SEZON DIŞINI TERCİH EDİN 

Çoğu düğün mayıs ile ekim ayları arasında özellikle de cumartesi günleri yapılır. Bu aylar dışında başka bir ayı ve hafta sonu yerine de hafta içi bir günü tercih edin ve birçok masrafı bu sayede önlemiş olun.

5. DAVETİYE YERİNE İNTERNETİ KULLANIN

Davetiye bastırmak yerine internette bir blog hazırlayıp bütün davetlilerinizle bu adresi paylaşın. Duyuruları oradan yapabilirsiniz.

Düğün Davetiyesi


6. REZERVASYONLARINIZI ÖNCEDEN YAPTIRIN

Önümüzdeki yılın fiyattarı yerine bu yılın fiyatlarından yararlanmak için mümkün olduğunca erken gerekli olan ayırtmalarınızı yapın.

7. ÖNCELİKLERİ BELİRLEYİN

Büyük günde sizin için önem teşkil eden ilk üç unsuru sıralayın ve bunlar için harcadığınız paraya acımayın. Gerçekten konuklarınıza küçük hediyeler vermeniz ve masanızda tek kullanımlık fotoğraf makineleri bulundurmanız gerekiyor mu?

8. TAKTİK!

Öncelikli gibi görünmese de düğün sigortası yaptırmayı es geçmemeniz gerekiyor. Düğün için mekanı ve diğer ihtiyacınız olan şeyleri ayarlayıp ayırttığınızda, mali durumunuzun bozulmayacağına emin olmanız gerekir. Biraz araştırın ve bir sigorta şirketiyle istediğiniz düğüne uygun olan bir sigorta poliçesi yaptırın.

9. DÜKKANLARI KÜÇÜMSEMEYİN

1 TL'lik ürünlerin satıldığı küçük dükkanları sakın küçümsemeyin, çünkü konfetiden küçük hediyelere kadar aklınıza gelmeyen birçok şeyi oralarda bulabilirsiniz.

  •   Bütçesini akıllıca kullanan gelinden ipucu!

Kişiliğinizi ön plana çıkarın ve bazı şeyleri kendiniz yapın. Adınızın baş harflerini kullanarak kekler hazırlayabilir ve bunları davetiye olarak kullanabilirsiniz ya da arkadaşlarınızdan sizin için davetiye hazırlamalarını rica edebilirsiniz.

Düğün Alışverişi


10. KENDİ DAVETİYELERİNİZİ YAPIN

Beyaz düz kartları düğün temanıza uygun renklerdeki kurdelelerle süsleyebilirsiniz. Hatta baş harflerinizi bir havucun üzerine kazıyarak davetiyelerin üzerine durabilirsiniz.

11. TASARIMCILARINIZI BİLİN

İstediğiniz gelinliğe sahip olmak için binlerce Lira harcamanız gerekmiyor. Bütçenizi belirledikten sonra butiklerin bir listesini çıkartın ve hepsini ziyaret edin. Bütçenizi ne kadar kısıtlı tutarsanız tutun, istediğiniz gelinliği bulacaksınız.

12. PAYLAŞABİLİRSİNİZ

Sizinle aynı gün aynı mekanda bir başka düğün daha düzenleniyorsa, etrafı süsleyen çiçeklerin ücretini diğer çiftle paylaşmayı tek edebilirsiniz.

13. YEŞİLLİĞE AĞIRLIK VERİN

Buketlerinizde ve dekorasyonda yeşilliğe ağırlık verirseniz, bütçenizi aşmamış olursunuz. Pahalı çiçekleri bol yeşillikle tamamlayabilirsiniz.

Kır Düğünü


14. MUMLARI KULLANIN

Masa düzeni için çeşitli boylardaki mumları tercih edin. Mumlar ortama romantik bir atmosfer katmanızı sağlar. Ayrıca yakmadan önce buzlukta dondurursanız, daha yavaş yanarlar.

Dokuz karatlık bir altın yüzüğü tercih edin. Altın yumuşak bir metaldir ve dokuz karatlık bir yüzük 18 karata göre daha az altın içerir. Bu yüzden karışım daha dayanıklıdır ve daha uzun ömürlüdür.

15. SEZONUNUZU SEÇİN

Genellikle mağazalar yeni ürünlere yer açmak için geçen senenin gelinliklerini bir an önce elden çıkarmak ister. Bu da pazarlık şansınızın yükseldiği anlamına gelir.

16. SADE ÇİÇEKLERİ SEÇİN

Karmakarışık birçok çiçeğin bulunduğu bir demet yerine tek bir türden sade bir buket yaptırabilirsiniz.

Düğün Çiçeği


17. KENDİNİZ YAPIN

Davetlileriniz için küçük hediyeler almak size pahalıya mal olabilir. Bu yüzden kare kesilmiş tüller içine kurutulmuş çiçeklerden bir tomar koyup kurdelelerle bağlayarak tülleri kese haline getirebilirsiniz. Keselerin üstüne gerekli bilgileri yazarak davetiye olarak da kullanabilirsiniz.

18. TAKTİK!

Bütçenizi zorlamak istemiyorsanız, size romantik bir önerimiz var. Havai fişek kullanmak yerine yardım fişeklerini tercih edebilirsiniz. Hatta konuklarınızdan üzerlerine birer dilek yazmalarını isteyebilir ve simsiyah gökyüzünde onların süzülüşünü hep beraber izleyebilirsiniz.

19. A' DAN Z' YE TASARRUF

Saçlarınızı kuaförünüzün düzenlediği özel bir organizasyonunda kestirebilir ve kozmetik mağazalarındaki ücretsiz makyaj taktiklerinden yararlanabilirsiniz. Böylece bütçenizi hafifletirsiniz.

20. PASTANIZI LEZİZ BİR TATLI OLARAK SUNUN

Geleneksel mönünün arkasından büyük bir dilim pasta konuklarınıza çok gelebilir. Yemekten önce pastayı kesin ve ana yemek sonrası tatlı ya da meyve yerine düğü pastanızı konuklarını sunabilirsiniz.

21. TEK BİR MAĞAZA SEÇİN

Düğününüzdeki bütün erkekler birer takım elbise almayı planlıyorsa, onlarla konuşun ve tek bir mağazada anlaşın. Böylece damadın takımı mağazanın promosyonu sayesinde size bedavaya gelebilir.

22. ARKADAŞLARINIZDAN YARDIM ALIN

Düğüne hazırlık sürecinde arkadaşlarınızdan yardım istemeye çekinmeyin.

Düğün Nedimesi


23. DÜŞÜK FİYATLI BÖLGE SEÇİN>

Köşklere ya da lüks otellere bakmak yerine bulunduğunuz semtteki bir lokali ya da öğretmenler evini tercih edebilirsiniz.

24. İLK GECE BEDAVA

Düğün gecesi ailenizin yapacağı otel rezervasyonları sayesinde sizin konaklamanız da otelin size bir hediyesi olabilir.

25- GÜZELLİK ENSTİTÜLERİNİN BAKIM GÜNLERİNİ TAKİP EDİN

Manikür, pedikür ve genel cilt bakımı için güzellik enstitülerinin ya da kozmetik mağazalarının düzenlediği özel günlerden yararlanabilirsiniz.

Hayalinizdeki düğün


26. YEMEK OKULU

Yemek okullarından düşük bir ücret karşılığında yemeklerinizi hazırlatabilirsiniz.

27. MEYVE ŞARABINI DENEYİN

Hem leziz hem de uygun fiyatlı bölgesel meyve şaraplarını içki olarak düğününüzde tercih edebilirsiniz.

28. ALIŞVERİŞE ÇIKIN

Çanta, ayakkabı ve mücevher gibi küçük detaylar için Debenhams, Marks&Spencer ve Accessorize gibi mağazalara uğramanızı ve özellikle de indirim dönemlerini kaçırmamanızı öneririz.

29. BULUNDUĞUNUZ MEVSİME SADIK KALIN

Evleneceğiniz mevsimin sebze ve çiçeklerini tercih etmezseniz, bütçenizi zorlayabilirsiniz.

30- BALONCUKLARI YAKALAYIN

Düğününüzde şampanya patlatmayı istiyorsunuz, fakat aynı zamanda bütçenizi sarsacağını da düşünüyorsanız, şampanya yerine köpüklü şarabı tercih edebilirsiniz.

Düğün Kutlaması


31. İNTERNETTE GEZİNİN

İhtiyacınız olan ama bütçenizi oldukça sarsacağına inandığınız bazı ürünleri internette çok daha uygun fiyatlara bulabilirsiniz.

32. ŞARKI LİSTENİZİ KENDİNİZ HAZIRLAYIN

MP3 çaları hoparlörlere bağlayın ve en sevdiğiniz şarkılar eşliğinde konuklarınızla doya doya eğlenin.

33. TAKTİK!

Balayı için turizm şirketlerinin özel kampanya dönemlerinden faydalanabilirsiniz, önceden rezervasyon yaptırırsanız, çok daha avantajlı fiyata paket programlardan yararlanabilirsiniz. Ayrıca seyahatinizin balayı amaçlı olduğundan turizm şirketine bahsederseniz, size özel fırsatlar da sunulabileceklerini unutmayın.

34. ULAŞIM KONUSUNDA YARDIM İSTEYİN

Bir arkadaşınızın güzel bir otomobili varsa, düğün hediyesi yerine otomobilini o günlük size temin etmesini rica edebilirsiniz.

Düğün Arabası


35. HAYAL TAKIMINIZI YARATIN

Anneniz başarılı bir terzi ve arkadaşınız da her zaman harika pastalar yapan biri olabilir. Yetenekli arkadaşlarınız ve ailenizden yararlanmanın tam zamanı.

36. "BEN YAPTIM"

Masaların dekorasyonunu hem çok şık yapabilir, hem de bunu çok ucuza getirebilirsiniz. Su dolu kaseler içine yüzen mumlar ve çiçekler yerleştirmeniz yeterli.

37. ALIŞVERİŞE GÜNÜN ERKEN SAATLERİNDE BAŞLAYIN

Sabah saatlerinde alışveriş yapmaya çıkarsanız, hem fiyatları karşılaştırmak için daha fazla enerjiye sahip olursunuz, hem de panikle yanlış kararlar almazsınız.

38. ÇEVRİMİÇİ ARKADAŞLAR EDİNİN

Düğün ile ilgili forumlardan istediğiniz her türlü bilgiye ulaşabilir ya da sahip olduğunuz bilgileri diğer gelin adaylarıyla paylaşabilirsiniz.

39. SAYI ÖNEMLİDİR

Konuk başına düşen masraf çok çabuk artabilir. Bu yüzden konuk sayısında tutumlu olmaya çalışın. Çok yakınınız olmayanları düğününüze çağırmak zorundaymışsınız gibi hissetmeyin.

  • Bütçesini akıllıca kullanan gelinden ipucu!

Tekrar tekrar kullanabileceğiniz şeyler için bütçenizi kısıtlı tutmak zorunda değilsiniz. Eşiniz düğün için aldığı takım elbiseyi yıllarca giyebilir, hatta siz de gelinliğiniz üzerinde birkaç oynama yaparak özel günlerde kullanabilirsiniz. Yüzükler için de bütçenizi sarsmayın. Bunlar dışındaki şeyler için ailenizin ve arkadaşlarınızın yeteneğinden yararlanarak tasarruf yapabilirsiniz.

Düğün Planı


40. ÇİFT BULUN

Nişanlanan arkadaşlarınız var mı? İki düğün bir arada yapmak gün geçtikçe popüler bir hal almaya başladı. Arkadaşınızla beraber aynı gün, aynı yerde evlenip hep beraber eğlenmek istemez miydiniz?

41. FOTOĞRAFÇI TUTUN

İşini bilen iyi bir fotoğrafçı kiralamak, daha ucuz olup bütün gün etrafta dolanacak ve kaliteli fotoğraflar çekemeyecek bir fotoğrafçıdan çok daha iyidir. Organizasyonun ilk birkaç saatinde çalışması sizin için yeterli olur.

Düğün fotoğrafçısı


42. TAKTİK!

Catering için son anlaşmayı yapıp, onaylamadan önce gizli harcamalar olup olmadığını kontrol edin. Şefin, yemeklerin, servislerin, yemek ve çatal bıçak takımlarının da yaptığınız anlaşmaya dahil olup olmadığını öğrenin.

43. MUTLU BALAYILAR

Bütçeniz dilediğiniz yerde balayınızı yapmaya yetmiyorsa, kendinize bankada bir hesap açlırabilir ve düğün hediyesi yerine nakit para yatırılmasını yakınlarınızdan rica edebilirisiniz.

44. ŞIK ALTERNATİF

Akşam mı evlenmeyi planlıyorsunuz? Kokteyl ve kanepe çeşitlerini klasik bir akşam yemeğine tercih edebilirsiniz. Nikahınız öğle saatlerine doğru kıyılacaksa da somonlu ve omletli bir brunch hazırlatmanızı öneririz.

45- VINTAGE ZAMANI

Geleneksel olarak kıyafetler aile büyüklerinden küçüklere geçer. Annenizin gelinliğini üzerinize göre yaptırıp, düğününüzde giyebilirsiniz. Yeni bir gelinliğe göre daha anlamlı olur sizin için.

Vintage Düğün


46. PAKET PROGRAMLARI TERCİH EDİN

İster evde ister dışarda olun, organizasyon şirketlerinin düzenlediği paket programlar ile çok fazla para harcamadan düğününüzü dilediğiniz gibi gerçekleştirebilirsiniz.

47. DÜĞÜN FUARLARINI KAÇIRMAYIN

Yüzlerce firmanın bir çatı altında toplandığı fuarlarda pazarlık gücünüzü sonuna kadar ortaya çıkartın ve düğününüzü dilediğiniz gibi bütçenize göre gerçekleştirin.

48- UCUZ VE NEŞELİ EĞLENCE

Yazın mı evlenmeyi düşünüyorsunuz? Bahçeye Jenga gibi dev oyunlar yerleştirebilirsiniz. Kışın evlenecekseniz de uygun bir fiyata karaoke cihazı kiralayabilirsiniz.

49- YÜZSÜZ OLUN

Hayallerimdeki düğünü tam anlamıyla gerçekleştirmek istiyorum ve düzenleyeceğimiz organizasyonda bütçemizden hiçbir şey kısılsın istemiyorum" diyorsanız, düğün hediyesi yerine bütün yakınlarınızın düğün masraflarınız için ortak bir hesaba para yatırmasını rica edebilirsiniz.

  • Bütçesini akıllıca kullanan gelinden ipucu!

Çicek düzenlemelerini tahmin ettiğinizden daha ucuza getirebilirsiniz. Bunu yapabilmek için ihtiyacınız olan tek şey hangi mevsimdeyseniz, o mevsimin çiçeklerini tercih etmek ve yöresel çiçekleri kullanmak. Ayrıca masa düzenlemeleri için saksı çiçeklerini tercih ederseniz, bütçenizi sarsmamış olursunuz.

CATEGORIES: , , ,
` `